fbpx

Billy Idol Budapesten

Billy Idol újra Budapestre jön! Nem motorral…

 

Hanem egy újabb turné keretén belül…. A ‘80-as évek egyik legmeghatározóbb punk-rock bálványa jelenleg is aktív: nemrég négyszámos EP-vel (The Roadside) lepte meg rajongóit. Négy éve adott egy remek koncertet a Budapest Parkban, 2022 nyarán visszatér a tett helyszínére.

Fotó innen: Twitter
Fotó innen: Twitter

William Michael Albert Broad – azaz, ahogy mindannyian ismerjük, Billy Idol – a ‘70-es években ragadott először hangszert Karrierjét a Generation X nevű formáció élén kezdte, majd a banda ‘81-es feloszlása után New Yorkba költözött, és szólókarrierbe kezdett.

 

 

Viszonylag hamar fejest ugrott a dolgokba, és még ugyanebben az évben megjelent első EP-je Don’t Stopcímmel, amin még két Generation X track is szerepelt, amiből az egyik az azóta ikonikussá vált, és rengeteg feldolgozásban hallható Dancing With Myself volt.

 

 

Elképesztően termékeny korszakát élte ekkor Billy Idol, hiszen ‘82-ben megjelent első szólólemeze is (rajta többek közt a White Wedding című klasszikussal), ami több országban arany- és platina minősítést ért el, egy évvel később pedig érkezett is a folytatás, a Rebel Yell, ami már a Billboard 200-as listájának hatodik helyéig jutott.

 

 

Ezt a kilencvenes és kétezres években további hat album követte, de nincs megállás: a napokban jelent meg The Roadside című négyszámos, vadonatúj EP-je Butch Walker (Green Day, Weezer) produceri vezényletével, amit a pandémia alatt írt, és amin többek közt híres, majdnem végzetes kimenetelű, két évtizeddel ezelőtti motorbalesetét is feldolgozza. 

“A 65 éves zenész 1990-ben Harley Davidsonjával egy stoptáblánál állva ütközött össze egy autóval. Megrepedt az alkarja és nyílt törése lett a térde és bokája közt – a csontja beleállt a lábába. 7 órán át műtötték, hogy ne veszítse el a lábát, végül egy fémmel rögzítették. Hat hónapnyi szigorú ágypihenő után kezdődhetett rehabilitációja. Balesete miatt a The Doors és a Terminátor 2. filmszerepeit elvesztette, s attól eltekintve, hogy utána 2010-ben még volt egy motoros balesete mikor menet közben defektet kapott és akkor is lábsérülése volt, még ma is vígan motorozik.” (Forrás:10 híres ember, akinek durva motorbalesete volt /Tesztmotor.hu). Megjegyezzük, 1998-ban a Nászok ásza című filmbe már bejutott, abban fiatal(abb) énjét alakította.

 

 

2018-as Budapest Parkos koncertje után – amin kollégánk, Zerge is ott volt – tehát 2022. június 29-én újra hazánkban köszönthetjük a ‘80-as évek egyik legmeghatározóbb punkrock bálványát.

 

 A jegyértékesítés október 8-án indul!

Forrás: koncert.hu

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.